Anketa

Kdo je online

Momentálně je online 0 uživatelů a 1 host.

Přihlášení

Tradiční ruská jídla



Bliny

Suroviny:
100g pšeničné mouky
200g mouky z pohanky
kávová lžička sušených kvasnic
3 vejce
0,5 l mléka
tuk na pečení
zakysaná smetana
kaviár

Postup:
Promícháme mouku s kvasnicemi, přidáme vejce a mléko a vymícháme dohladka. Pečeme malé lívanečky (bliny), které uchováváme v teple a podáváme potřené hustou smetanou a ozdobené kaviárem. Jsou vhodné jako teplý předkrm spolu s vodkou nebo šampaňským.


Boršč moskevský

Suroviny:
200g hovězího masa
120g šunky
100g párků
400g kostí
200g červené řepy
3 lžíce másla
200g hlávkového zelí
1 mrkev
1 cibule
3 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce světlé jíšky
4 lžíce kysané smetany
1 lžíce cukru a octa, sůl, 1 bobkový list, 3 celé pepře

Postup:
Kosti a maso vložíme do studené vody a vaříme do změknutí masa. Očištěnou červenou řepu nakrájíme na nudličky, dáme na polovinu dávky másla, podlijeme troškou vývaru, přidáme rajčatový protlak a ocet (pro zachování barvy červené řepy) a zakryté dusíme napřed na prudkém a později na mírném ohni do měkka. Potom nakrájíme mrkev na nudličky, cibuli na plátky a zpěníme na zbytku másla. Zalijeme troškou vývaru a krátce podusíme. Po malé chvíli dolijeme vývar, přidáme bobkový list, pepř, sůl, cukr a přivedeme do varu. Přidáme na nudličky nakrájené zelí, zahustíme světlou jíškou a vaříme asi 20 minut. Před dokončením vložíme na větší kousky nakrájené vařené maso, na plátky nakrájenou šunku a párky a připravenou dušenou řepu. Smetanu podáváme zvlášť a každý si ji přidává na talíř sám.


Boršč ukrajinský

Suroviny:
300g hovězího masa
200g červené řepy
200g hlávkového zelí
250g oloupaných brambor
1 mrkev
1 petržel nebo kousek celeru
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce sádla
50g slaniny
3 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce světlé jíšky
4 lžíce kysané smetany
1 lžíce cukru, 1 lžíce octa, sůl, 1 bobkový list, 3-4 celé pepře, zelená petrželka

Postup:
Maso vložíme do studené vody a vaříme do změknutí. Očištěnou červenou řepu nakrájíme na nudličky, dáme na polovinu dávky sádla, podlijeme troškou vývaru, přidáme rajčatový protlak, ocet a dusíme. Nakrájíme mrkev na nudličky, cibuli na plátky a zpěníme na zbytku másla. Přidáme na nudličky nakrájené zelí a brambory spolu s vývarem, bobkovým listem, pepřem, solí, cukrem a vaříme s jíškou asi 20 minut. Dáváme pozor, aby se brambory nerozvařily. Před dokončením přidáme na kousky nakrájené maso, dušenou řepu a na kostičky nakrájenou slaninu, osmaženou na pánvičce s utřeným česnekem. Kysanou smetanu a sekanou petrželku zdobíme boršč přímo na talíři.


Bramborový salát

Suroviny:
1kg ve slupce vařených brambor
100g vykostěných slanečků (varianta 1)
50g nakládaných hub v octě a 3 kyselé okurky (varianta 2)
2 cibule
sůl, pepř, zelená petrželka
0,2 l kysané smetany nebo smetanové omáčky (na zálivku)

Postup:
Vařené oloupané brambory nakrájíme na plátky, přidáme na drobné kousky nakrájeného slanečka (varianta 1) nebo nakládané houby a kyselé okurky (varianta 2), drobně nakrájenou cibuli, osolíme a opepříme, smícháme se zálivkou. Před podáváním ozdobíme petrželkou.


Pirožky

Náplň z hovězího masa:
400g hovězího masa
1 lžíce oleje
2 vejce
1 cibule
sůl, pepř, 1 lžíce drobně sekaného kopru nebo zelené petrželky

Postup:
Maso umeleme na masovém strojku, osmahneme na rozpáleném oleji, opět umeleme. Zvlášť usmažíme na trošce oleje drobně nakrájenou cibuli a přidáme ji k masu. Dodáme 1 vejce, sůl, pepř, sekaný kopr nebo petrželku a dobře promícháme.

Pirožky můžeme připravovat z těsta kynutého nebo listového. Z těsta vyválíme tenkou placku a nakrájíme ji na čtverce o straně asi 5 cm. Do středu čtverce dáme zvolenou náplň, okraje potom rozšlehaným žloutkem potřeme a těsto přeložíme na trojúhelník. Okraje těsta mírně přitiskneme a povrch pirožků rovněž potřeme rozšlehaným žloutkem. (Pirožky ale mohou mít nejrůznější tvary, pokud máte málo času, můžete upéct jeden velký piroh přes celý plech, dvě placky těsta proložit náplní, a potom ho rozkrájet na malé kousky jako koláč. Pirožky pečeme na plechu v mírně vyhřáté troubě dozlatova. Podle náplně a podle potřeby je můžeme podávat teplé nebo studené.



Plněný zelný list

Suroviny:
300g mletého masa
800g bílého zelí
100g rýže
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce šlehačky
50g másla
sůl, mletý pepř, 1 lžíce sekaného kopru

Postup:
Uvařenou rýži necháme vychladnout, smícháme s mletým masem, přidáme drobně nakrájenou a na trošce másla osmahnutou cibulku, sůl, pepř a dobře promícháme. Velké zelné listy povaříme asi 5 minut ve vroucí vodě, necháme okapat a vychladnout a rozložíme je na prkénko. Silná žebra listů opatrně naklepeme a na listy rozdělíme připravenou náplň. Listy zavineme jako závitky, na pánvi na rozpálením másle krátce osmahneme a dáme těsně vedle sebe do mělkého kastrolu. Na zbylém másle v pánvi osmahneme mouku, přidáme rajčatový protlak a šlehačku, krátce povaříme a omáčkou přelijeme zelné listy. Vložíme nezakryté do horké trouby a zapékáme 20-30 minut. Před podáváním posypeme drobně sekaným koprem.


Plov

Suroviny:
500g skopového nebo vepřového masa
400g rýže
0.8 l vody nebo vývaru
300g mrkve
2 cibule
3 lžíce sádla nebo 4 lžíce oleje
3 lžíce rajčatového protlaku
pepř, sůl, jarní cibulka, rajčata

Postup:
Očištěné maso nakrájíme na malé kostičky a opečeme na oleji. Pak přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, na kolečka nakrájenou cibuli a vše společně osmahneme. Přidáme rajčatový protlak, přelijeme vodou nebo vývarem, osolíme, opepříme, povaříme, vložíme opranou rýži a na mírném ohni necháme zhoustnout. Pak kastrol přikryjeme pokličkou a dusíme v nepříliš rozpálené troubě. Podáváme sypané krájenou cibulkou, obložené čerstvými rajčaty.


Salát ze zelených okurek se smetanou

Suroviny:
3 zelené okurky
0,1 l smetany
1 lžička octa
sůl, mletý pepř

Postup:
Oprané okurky nakrájíme na tenké plátky, dáme do mísy, osolíme a opepříme. Před podáním přelijeme okurky osolenou smetanou, do které jsme přimíchali ocet. Podáváme k pečenému masu, k rybám nebo jako samostatný předkrm.


Syrníky

Suroviny:
600g měkkého tvarohu
70g hrubé mouky
1 vejce
60g cukru
1 balíček vanilkového cukru
60g másla
0,15 l šlehačky

Postup:
Ke tvarohu přidáme mouku, cukr, vejce, 20g másla a dobře promícháme. Těsto vyjmeme na pomoučněný vál, vyválíme 1,5cm silnou placku a sklenkou krájíme vdolečky. Vdolečky smažíme po obou stranách dozlatova na másle, pokládáme na mísu a sypeme vanilkovým cukrem. Podáváme se sladkou šlehačkou.


Šašlik

Suroviny:
600g svíčkové (vepřové kýty, krkovice, hovězí roštěnky, jehněčího)
2 lžíce oleje
2 cibule
1 citrón
1 lžíce drobně sekaného kopru, sůl, mletý pepř, několik kapek octa

Postup:
Očištěné maso nakrájíme na kousky (asi 5 kousků na osobu), osolíme, opepříme a dobře promícháme s drobně nakrájenou cibulí a citrónovou šťávou. Uložíme do nádoby a necháme v chladu alespoň 6 hodin marinovat. Marinované maso napícháme asi po 5 kouscích na jehly, potřeme olejem a ze všech stran opečeme na pánvi nebo na dřevěném uhlí. Hotové šašliky podáváme pokapané octem a s na kolečka nakrájenou cibulí smíchanou s jemně sekaným koprem.


Šči z bílého zelí

Suroviny:
200g vařeného hovězího masa
200g hlávkového zelí
40g másla
2 mrkve
1 petržel
1 cibule
1 pórek
3 rajčata
2 bobkové listy
1 stroužek česneku
sůl
1,5 litru vývaru z hovězího masa
4 lžíce kysané smetany

Postup:
Do vroucího vývaru dáme na nudličky nakrájené zelí a přivedeme ho opět k varu. Mezitím osmahneme na rozpáleném másle na nudličky nakrájenou mrkev, petržel a cibuli. Osmahnutou zeleninu přidáme s drobně nakrájeným pórkem a bobkovým listem do vývaru, osolíme a vaříme 20-25 minutek a ještě 5 minut povaříme. Smetanu podáváme zvlášť.


Telecí nebo vepřová játra Stroganov

Suroviny:
600g telecích nebo vepřových jater
4 lžíce olivového oleje
3 cibule
1 lžička rajčatového protlaku
0,15 l kysané smetany, sůl, pepř, 1 lžíce sekaného kopru

Postup:
Odblaněná játra nakrájíme na tenké nudličky a na rozpáleném oleji prudce opečeme. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, mletý pepř, znovu krátce opečeme a přidáme rajčatový protlak. Promícháme, zalijeme kysanou smetanou, osolíme a necháme povařit. Před podáváním posypeme jemně nasekaným koprem.


Tvarohové taštičky

Suroviny:
500g měkkého tvarohu
0,15 l mléka
0,2 l smetany
2 vejce
350g hrubé mouky
2 lžíce cukru
2 lžíce olivového oleje
1 lžička soli

Postup:
Ve studeném mléce rozšleháme 1 vejce, přidáme sůl, přisypeme mouku a uhněteme tuhé těsto. Do tvarohu přidáme cukr, 1 žloutek, 1 lžíci olivového oleje, trošku soli a dobře promícháme. Připravené těsto dáme na vál, vyválíme velmi tenkou placku a skleničkou vykrajujeme kolečka. Kolečka potřeme ušlehaným bílkem, na každé položíme kávovou lžičku tvarohové masy, těsto přeložíme a okraje dobře přitiskneme k sobě, aby se spojily. Vzniklé taštičky vaříme ve slané vodě tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch. Uvařené taštičky omastíme olejem a podáváme se smetanou.


Ucha - Rybí bujon

Suroviny:
1kg ryb
1 cibule
1 petržel
1 celer
sůl
4 celé pepře
40g kaviáru
1,5 l vody

Postup:
Ucha patří mez charakteristické polévky ruské kuchyně. Nejlepší ucha je z malých čerstvých ryb, např. okoun, lín apod. případně z jejich směsi.

Očištěné ryby dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme očištěnou zeleninu, sůl, pepř a vaříme na mírném ohni 40-50 minut, a pak vývar scedíme. Kaviár rozetřeme v misce za postupného přidávání vody na hustou kašičku a rozředíme čtyřnásobným množstvím vody. Polovinu této směsi vlijeme do vařícího vývaru a přivedeme k varu. Pak přilijeme druhou polovinu kaviáru a na mírném ohni vaříme 15-20 minut. Vařenou uchu sejmeme z ohně, necháme ustát a přecedíme. Do polévkových šálků dáme kousky vařené ryby zbavené kostí, zalijme vařícím vývarem a podáváme.



Zelné karbanátky

Suroviny:
1kg hlávkového zelí
60g krupice
0,25 l mléka
3 vejce
strouhanka
olej na smažení
sůl

Postup:
Drobně nakrájené zelí povaříme a scedíme, zalijeme mlékem a zakryté dusíme asi 10 minut na mírném ohni. Potom za stálého míchání přisypeme krupici a ještě 5-10 minut podusíme. Směs stáhneme z ohně, osolíme a do vychladlé přimícháme žloutky. Z vychladlé hmoty tvoříme karbanátky, obalíme je v rozšlehaných bílcích a ve strouhance a po obou stranách smažíme na oleji dozlatova. Podáváme se smetanovou omáčkou.

příloha: smetanová omáčka
1 l kyselé smetany
50g másla
50g hladké mouky
sůl, mletý pepř

Mouku lehce opražíme na suché pánvi a s máslem smísíme teprve po vychladnutí. Smetanu přivedeme k varu, po troškách přimícháme připravenou mouku s máslem, osolíme, opepříme, krátce na mírném ohni povaříme a prolisujeme.

Zdroj: Milan Linhart: "Ruská kuchyně" a internet